Pentru părintele profesor Ion Buga, orice prilej de vorbire în public riscă să devină o revărsare nestăvilită de sine. Ascultându-l, ai uneori senzaţia că în fiinţa lui, cuvântul se rosteşte singur. Rareori am simţit mai acut adevărul – altminteri banal – că omul este o fiinţă cuvântătoare. Iscusit „semănător de cuvinte” (Fp. 17, 18), părintele Buga nu pregetă să-şi ridice auditoriul la înălţimi care unora li s-ar părea ameţitoare; cu toate acestea, la sfârşit eşti nevoit să recunoşti de fiecare dată că a meritat riscul!

Începute cu ani în urmă la Palatul Suţu (şi întrerupte pentru o bună perioadă de timp), prelegerile pe teme biblice continuă începând din 23 octombrie 2014 la Sala Dalles în fiecare joi seara (orele 19:00), preţul unui bilet fiind de 10 lei. Temele de reflexie aparţin, cum era de aşteptat, teologiei Noului Testament: „Dumnezeu este cuvântul”, „Realismul Evangheliei lui Hristos”, „Evenimentul Hristos şi istoria”, „Legea din Sinai şi Predica de pe Muntele Fericirilor”, „Paşi spre Betleem”, „Minunea minunilor – Omul”, „Hristos – aşteptarea Lumii”, „Cei treizeci de ani ai lui Hristos”, „Naşterea din Fecioară”. Desigur, de cele mai multe ori, tematica nu constituie decât un simplu pretext pentru un excurs imprevizibil şi pe alocuri, spectaculos.
În pofida tuturor opreliştilor – din afară şi dinăuntru – Părintele Ion Buga se încăpăţânează să ne arate că, în ceea ce îl priveşte, „cuvântul lui Dumnezeu nu poate fi legat” (II Tim. 2, 9). Nu putem decât să-i urăm succes în această nouă călătorie spre sensurile inepuizabile ale Scripturii, tălmăcite cu luciditate şi patos, pentru cei care se vor încumeta să-l asculte…
Alexandru Valentin CRĂCIUN
Foto: arh. Daniel Munteanu
Foarte bun comentariu! Nadajduim ca inregistrarile audio si/sau video ale prelegerilor vor fi curand postate undeva pe net
Vor fi, chiar pe Youtube, din cate stiu…
O iniţiativă binevenită. Acum, când avem prilejul să vorbim liberi despre religie – (generaţia mea nu a avut parte de un astfel de privilegiu) – ar fi trist să ne limităm doar la ritualurile formale, criticate de unii, acceptate de alţii. Religia nu are de ce să se teamă de luciditate, dimpotrivă.