Nemaiauzitele povestiri ale Eugeniei „Ziana” despre Părintele Arsenie Boca

 

«Eu sunt tata-doctorul, tata-părintele, tata-profesorul şi tatăl tău spiritual» (Părintele Arsenie, în amintirile „Zianei” Eugenia).

«Am fost un apostol şi un ucenic al Părintelui [Arsenie], purtând sângele lui» (Eugenia „Ziana”, despre sine).

Eugenia „Ziana” (născută Savu) locuieşte în comuna Dridu, judeţul Ialomiţa şi se consideră o ucenică (?) de-a Părintelui Arsenie Boca. Un fel de soră de cruce dacă ar fi să o credem pe cuvânt, ceea ce (din fericire) e cu neputinţă… Împrejurările în care am cunoscut-o, contează mai puţin. Avea, ce-i drept, „referinţe înalte”: la Mănăstirea Prislop făcuse – în noiembrie 2007 – o figură de pomină cu mărturisirile ei senzaţionale. Astfel, ne-a fost recomandată (unui prieten şi mie), spre „investigare” şi confruntare la faţa locului. Interviul a durat mai bine de trei ceasuri, iar la sfârşit, ne venea greu să credem că tot ceea ce ascultaserăm cu sufletul la gură, era o improvizaţie ad-hoc, un fel de variaţiuni infinite pe tema biografiei (încă atât de puţin cunoscute!) a Părintelui Arsenie Boca. Ceva-ceva trebuia să fie adevărat, îmi spuneam mereu. Dar încrengătura de întâmplări era atât complicată, încât orice tentativă de elucidare părea, din start, sortită eşecului…   

Gara din Dridu
Gara din Dridu

Biografia „Zianei” e pe cât de misterioasă, pe atât de spectaculoasă. Potrivit propriei mărturii, s-a născut în comuna Silvaşul de Sus, de lângă Prislop, în anul 1933, dintr-o „aventură” a tatălui Florea, comerciant, cu o profesoară. La puţin timp după naştere, este abandonată de propria mamă („cu buricul încă netăiat”) în curtea casei bunicilor din Silvaşul, de faţă fiind şi mătuşa din partea tatălui, maica Flaviana de la Ierusalim. Maica Flaviana se cunoştea bine cu tânărul Boca Zian, care nu de puţine ori, îşi făcea vacanţele aici. Astfel, acesta e „anunţat” din timp de venirea pe lume a unui copil şi se prezintă la familia Savu, unde constată că fetiţa era „plină de păr [pe corp], cu ochii încrucişaţi şi cu picioarele strâmbe”. Într-un cuvânt: „o arătare”. Zian poartă la sine „puţin ulei într-o sticluţă” şi oferă indicaţii precise: „Puneţi-i, când trage clopotul de Vecernie, [uleiul] în apă şi scăldaţi-o! S-o scăldaţi la uşă, la tocul uşii. Trei ceasuri s-o lăsaţi în scutecele în care aţi scos-o din scăldătoare. După trei ceasuri, o scoateţi, o îmbrăcaţi, iar scutecele le strângeţi şi mi le daţi mie”. Zis şi făcut. După trei ceasuri, în pragul uşii apare acelaşi Zian îmbrăcat în alb, iar lumea constată minunea: „Tot părul de pe mine era căzut în scutec. Şi eu eram curată ca o coală”… Pentru îndreptarea picioarelor şi a vederii, a fost de-ajuns o rugăciune. Din acel moment, între fetiţa miraculos salvată şi tânărul Zian s-a creat o legătură spirituală, care va fi pecetluită cu sânge (!).               

Naş de botez i-a fost, desigur, tot Zian, care între timp fusese hirotonit diacon (ne asigură Eugenia). Episodul botezului e foarte sugestiv. La Biserica Bărbătescu-Vechi din Bucureşti, pe o vreme geroasă de februarie, în prezenţa preotului Nicolae Constantin, paroh, a mamei Părintelui, Creştina Boca („Mama Părintelui m-a iubit foarte mult”…) şi a maicii Flaviana, are loc o minune: diaconul Boca Zian, înveşmântat în alb, precum arhanghelul Gavriil, îşi ridică mâinile deasupra cristelniţei cu apă rece, iar după o scurtă rugăciune, din apă încep să iasă aburi… Numele de „Ziana” a fost ales de Părintele, ca şi cel de Eugenia (pentru că „îi plăcea lui mult”). 

Minunile se ţin lanţ. La vârsta de opt ani, Euziana (cum îi plăcea Părintelui s-o alinte) ajunge în Ţara Sfântă (Ierusalim), împreună cu Părintele Arsenie şi cu maica Flaviana. Aici îi cunoaşte pe monahul Vaţuharzi (care, de dragul Părintelui, îşi va spune… Vaţuharzian), şi pe monahul Flavian (care, tot de dragul Părintelui, îşi va spune… Flazian!). Aceştia îl vor însoţi pe Părintele Arsenie la întoarcerea în România, ajutându-l la traducerea Filocaliei (!). În prezenţa celor trei călugări, „Ziana” va asista la „lucruri mari”: „L-am văzut pe Vaţuharzi, pe Flavian şi pe Părintele [Arsenie] la distanţe egale unul de altul. Şi se concentrau ei, acolo. Eu m-am ţinut după ei, în pădure (…) şi i-am văzut că se ridică de la pământ şi nu se mişcă… Am poftit şi eu, ca [un] copil [ce eram], să mă ridic de la pământ. Şi atunci m-am dus (…) de-a buşilea (…) în faţa lor. Şi m-am ridicat şi eu de la pământ, probabil că din dorinţa aia!” La vârsta de opt ani, „Ziana” are viziunea lui Iisus Hristos „prezent” în Părintele Arsenie. „Eu m-am dedublat atunci, îi va mărturisi Părintele mai târziu. Nu mai eram eu, ci Iisus în mine, şi eu în El”. Totuşi, ca măsură de precauţie, adaugă Eugenia, „mi-a «legat» gura timp de trei săptămâni”. Dar poate cel mai spectaculos eveniment din biografia „Zianei”, are loc la vârsta de şase ani, când suferă un grav accident: „(…) am avut picioarele tăiate [ne arată „urmele”]. Mă îngălbenisem la faţă, se scursese sânge mult… M-a luat Părintele în straiţa lui, m-a învelit acolo, şi m-a dus la spital. Şi la spital, a trecut sânge din el direct în mine. La 330 grame (!) s-au oprit aparatele singure. N-a mai primit trupul meu”. Astfel, prin pecetea sângelui, „Ziana” se consideră, mai mult decât o ucenică spirituală, o soră de cruce a Părintelui Arsenie Boca.   

Eugenia "Ziana" cu mulajul după chipul Părintelui Arsenie
Eugenia "Ziana" cu mulajul după chipul Părintelui Arsenie

Despre Părintele, Eugenia ştie multe lucruri, aproape toate neverosimile. Bunăoară, faptul că îi plăcea să coacă pâine („era şi brutar”). Sau că, odată ajuns la Drăgănescu, îşi confecţiona pensulele din părul ei (!). Nemaivorbind de unele capacităţi paranormale, cum ar fi „diofizia: putea să fie în acelaşi timp, în două locuri”. Dar poate cea mai insolită întâmplare rămâne concertul de la Operetă, când Boca Zian a jucat (!) în piesa „Lăsaţi-mă să cânt!”, de Ghelasie Dendrino. Episodul, povestit cu pathos, are acea savoare spontană care te face să-l „înghiţi”, pe nerăsuflate: „(…) Ce-a făcut la Operetă, copii, într-o seară… Pfui… aoleu! S-a întâlnit cu unul mai tânăr, [care] l-a luat «la mişto» (…): «Ce, măi, eşti artist?» Părintele era blonduţ şi avea o carnaţie, măi copii, parcă era porţelan. Porţelan ziceai că e! (…) «Nu sunt chiar artist», zice. «Dar ce eşti?» [întreabă] ăla şmecher. «Eu sunt actor. Dacă vrei, hai diseară la Operetă». (…) Eu mă gândeam: Doamne, ia uite-l pe Părintele… Tată-părinte, dar ce [se] joacă diseară?! Zice: «Ce-o juca». Şi, la Operetă, când ne ducem, zice: «Hai să vedem spectacolul». Domnule, Ghelasie Dendrino se cunoştea cu Părintele! Că, la un moment dat, toate farurile alea se îndreptau spre încoace, unde eram noi. [Zic]: Tată-părinte, dar de ce face aşa cu farurile? «Lasă c-ai să vezi tu!». (…) La un moment dat, Ghelasie Dendrino se duce şi el. «Maestre!», l-au strigat, din ce mai îmi aduc eu aminte: «Maestre!» (…) [Apoi] se aude linişte, paşi prin sală, pe întuneric, şi apare [pe scenă] Ghelasie Dendrino. Eu, când l-am văzut, n-am mai vorbit, pentru că Părintele avea puterea să-mi dea comenzile în tăcere. Şi îmi spune, în gând: «Miră-te, dar nu mai vorbi!». (…) Şi, la un moment dat [Ghelasie Dendrino] zice: «Am un suflet drag care trebuie să vă cânte ceva [în seara asta]». A părut că vine aşa, cortina, dintr-o parte şi dintr-alta, şi el vine între astea două, aici, şi… Când mă uit lângă mine, domnule, nu ştiu când a plecat Părintele, ştiţi? Eu nu mai ştiam ce să fac. Rămăsesem aşa [uimită]. (…) Atâta e [tot] ce mai îmi aduc eu aminte, că a venit acolo şi a zis: «Vai, săracul tatăl meu/Era tânăr, cum sunt eu/Şi-a plecat la Dumnezeu/Şi-am rămas doar singur eu/Să vă cânt aşa, mereu». Şi noi aşteptam să cânte cu vorbele, dar dânsul a scos fluieraşul ăla… Acesta este fluierul cu care a cântat [atunci]. (…) E nemţesc”.    

Reversul scris al mulajului
Reversul scris al mulajului

„Zianei” i-a plăcut întotdeauna să adune cele mai neobişnuite obiecte de pe urma Părintelui: „Tu întotdeauna să strângi în urma mea toate alea. Să nu laşi [ca] lucrurile mele să le ia alţii!” Cu acest nobil îndemn în gând, a reuşit să închege ditamai colecţia, demnă de un muzeu, dacă nu mai mult!.. Un inventar întocmit ad-hoc ar arăta astfel: fluieraşul Părintelui din copilărie, inscripţionat cu cuvintele: „Zian. Veniţi după mine! 1923”; o muzicuţă (cu care „cânta la păsărele, în pădure”); dulapul Părintelui din vremea studenţiei, semnat la interior cu numele „Boca”; un mulaj din gips după chipul Părintelui la douăzeci şi trei de ani (!); o farfurie pictată cu un cărăbuş; o Cazanie cu dedicaţie din anii ´70; o tăbliţă pictată cu două mâini la rugăciune (după o gravură de Dürer); un Zodiac (!) cu dedicaţia-avertisment: „Ai grijă de carte. N-o dai oricui! Ars. Boca”; o prosforă sculptată în lemn; un fluier nemţesc în ambalajul original; mai multe căni, iconiţe, şi un model de dveră în creion; în sfârşit, diverse piese de mobilier (scaune, un recamier etc.) pe care Părintele însuşi (!) i le-a cumpărat sau dăruit… Şi asta nu e tot, ne asigură „Ziana”: multe obiecte, au fost pur şi simplu „împărţite”, întru pomenirea Părintelui, la diferite „femei din popor”. Deci lista ar fi putut fi cu mult, mult mai lungă!!  

Eugenia "Ziana" cu mulajul după chipul Părintelui Arsenie
Eugenia "Ziana" cu mulajul după chipul Părintelui Arsenie

Cu toate acestea, Eugenia nu doreşte să păstreze nimic pentru sine. Părintele Arsenie, se pare, i-ar fi poruncit, în duh: „Să dai totul, şi să te duci la mănăstire!” Dat fiind că Mănăstirea Prislop e locul unde se află mormântul Părintelui, „Ziana” s-a gândit să doneze acolo colecţia ei fabuloasă şi să se retragă printre maici. Dar lucrurile s-au dovedit a fi mai greu de realizat… A reuşit să-i contrarieze pe toţi cu povestirile ei nemaiauzite, şi în cele din urmă, inevitabilul s-a produs: a fost izgonită! Dar „Ziana” nu se pierde cu firea, deoarece, spune ea, Părintele a avertizat-o: „Pentru mine, ai să fii azvârlită ca un câine peste poarta mănăstirii!” Aşadar, o „bătălie” a fost pierdută, dar războiul merge mai departe… Fiindcă tot Părintele Arsenie îi proorocise: „După moartea lui Hristodoulos [fostul Patriarh al Greciei], ai să te duci la Frumuşelu´ [P. S. Daniil Partoşanul]. Şi începe războiul. De aici ai să vezi răscoala. Dacă ştii ce-ai să faci tu, Eugenia, are să ia foc! Foc iese în urma ta! Pe unde ai să calci [iese foc]… Dar tu să înduri. Moarte dacă îţi dă, dacă aruncă ceva după tine, tu să te dai puţin mai încolo, şi să mă strigi, că eu te apăr!”… 

Din fericire însă, toate poveştile, chiar şi cele extraordinare, au un sfârşit. Atmosfera cu iz de tămâie din camera „Zianei” devenise irespirabilă. Căutam deci să ieşim cât mai repede la aer, astfel încât am preferat să renunţăm la păhărelul de ţuică („făcută de Părintele Arsenie, în ´85”) cu care exista riscul de a fi îmbiaţi… Şi totuşi! Cu ce învăţăminte ar trebui să rămânem, peste timp, din povestirile Eugeniei „Ziana”? Un dram de smerenie ne obligă să recunoaştem că biografia Părintelui Arsenie Boca are multe aspecte neelucidate sau controversate. Apoi, acesta e şi motivul pentru care nu trebuie să luăm în serios orice ce se spune despre Părintele…. Un cucernic preot îmi mărturisea acest paradox: deşi în a doua parte a vieţii, Părintele Arsenie a trăit mai mult retras, după moartea sa, au început să apară „ucenicii”, ca ciupercile după ploaie!.. O astfel de „ucenică”, mai mult sau mai puţin improvizată, este şi Eugenia „Ziana”. Chiar dacă n-ar fi cu totul exclus să-l fi cunoscut pe Părintele, sau să fi „moştenit” unele obiecte de la apropiaţi ai sfinţiei sale! Însă, un lucru e cert: pe mărturisirile ei ar trebui scris, cu litere de-o şchioapă: „Orice asemănare cu întâmplări sau persoane reale, e absolut întâmplătoare!..”  

Alexandru Valentin CRĂCIUN

Iata şi trei fragmente semnificative din interviul pe care i l-am luat Eugeniei „Ziana” în toamna anului trecut. No comment…

24 de comentarii

 1. Salut eu stiu cine a fost Sfantul Arsenie Boaca asa ca nu aveti decat sa va convingeti personal daca nu credeti sau nu vreti sa stie lumea sa sa credeti asta e pt voi lumea e de tot c…… dar atentie mai e si lume credincioasa (buna). [ps as vrea mai multe relatari credincioase caci sunt multe adevarate ].

 2. Cine doreste sa vina cu noi pe un traseu exceptional de frumos la Alba Iulia Aiud M-rea Ramet si la Pr. Arsenie Boca la Prislop pe 5-6 iunie. Programul intreg aici:

  http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/pelerinaj-transilvania-5-6-iunarsenie.html

  Noi am mai facut traseul acesta pe 1-2 mai. Datorita solicitarilor de a-l repeta, vi-l punem astazi inainte. Accesand linkul de mai jos veti putea vedea impresiile pelerinilor si poze din pelerinaj

  http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/impresii-si-fotografii-din-pelerinajul.html

 3. NICIODATA PARINTELE ARSENIE NU A CINTAT PE SCENA OPEREI, NU A FOST INDRUMAT DE NIMENI SI NICI AJUTAT DE ASA ZISA MAICA FLAVIANA CA SA SE CALUGAREASCA.NU II E RUSINE ACESTEI FEMEI SA MINTA IN HALUL ASTA.VAI DE NOI DACA AR TRAI PARINTELE S-AR INGROZI.DINSUL ERA RENUMIT PT MODESTEIE CUM ERA SA CINTE PE SCENA OPEREI,SI INSOTIT DE ACEASTA FEMEIE SI DE ASA ZISA MAICA FLAVIANA.VAI DE NOI CE A AJUNS TARA ASTA.COMENZI IN TACERE??????/MIRA-TE DAR NU VORBI I-AR FI SPUS PARINTELE ARSENIE MENTAL ACESTEI FEMEI CARE E DUSA RAU DE TOT CU PLUTA.PARINTELE NU A AVUT MOBILA CA SA O DEA ACESTEI FEMEI LA PASTRARE EL NU CINTA LA FLUIER CI LA FLAUT.CE VRAJELI CE MINCIUNI EUZIANA VAI DE NOI.PARINTE ARSENIE IARTA O PE FEMEIA ASTA.MAI AVEA SI MUZICUTA PARINTELE CE MINCIUNI GOGONATE.VB LUI CARAGIALE RUSINE RUSINE DE TREI ORI RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Simpla prezenta a acelei carti din poza (e vorba de cartea „Zodiacul Universal”) ma face ca nici macar sa nu citesc acest articol; iar pe aceasta doamna… nu am dreptul sa o judec.

 5. nu cred ca parintele ARSENIE BOCA sa fi avut vreodata un zodiac ,biserica noastra ortodoxa este impotriva acestor erezii , si cred ca aceasta femeie eugenia e dusa rau … DUMNEZEU s-o ierte si sa ne ierte si pe noi pacatosii .DOAMNE AJUTA

 6. am observat,din cele vazute si citite,ca multi,dintr-o data,au fost „prieteni” sau „apropiati”cu Parintele Arsenie Boca.Totusi,am ajuns intr-un stadiu in care ne dam seama cu usurinta cine e escroc si cine chiar a fost aproape de Arsenie.ce vor sa obtina acesti oameni,nu stiu,probabil ceva incredere si bani.zodiacul ala e ca nuca in perete acolo.

 7. Sfintii parinti ne spun , (cu siguranta si Parintele Arsenie care este pentru foarte multi dintre noi un sfant – ar fi spus la fel), ca este un pacat a minti si a vorbi vrute si nevrute pe socoteala cuiva (aici acel „cuiva” este chiar Parintele care nu mai este in viata) dar tot pacat este si a asculta la cei care vorbesc in felul asta…..Nu indraznesc sa judec persoana numita Ziana(!) in sensul osandirii ei …remarc insa in baza celor scrise si auzite in clipurile video ca „ceva nu este in regula” , nu vine de la Dumnezeu si nu ne vorbeste despre Dumnezeu. Masura Domnului este cu mult depasita….Sa ne rugam sa fim iertati pentru pacatele facute in fiecare ceas …”Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca nu ne dam seama ce nedesavarsiti suntem…”

 8. Interesant este faptul că discursul, la prima vedere/ascultare, poate fi chiar convingător ! Nu e de mirare, asta în contextul în care, contemporan cu noi fiind, preacuviosul părinte Arsenie Boca ne-a lăsat drept moştenire şi astfel de „mărturisitori”, asta în contextul în care, ca şi florile, care atrag şi harnicele albine, dar şi gîze de bălegar, şi Apostolul de la Prislop este victima unor „ciudaţi” care se agaţă de numele sfinţiei sale aşa cum se agaţă păcătosul de scara ce duce către Rai… Nu trebuie judecaţi astfel de oameni, cu atît mai mult cu cît ei ne ajută să distingem albul de negru 🙂
  Ajută-ne nouă sfinte † Arsenie Boca, cu puterea ta cea dumnezeiască şi cu toţi sfinţii din cer. AMIN †

  1. Intrebare cu frica de Dumnezeu: Daca acum s-ar ingadui de la Dumnezeu sa vina doar unul dintre toti oamenii care au trait in sfintenie si ascultare de Dumnezeu, si ma refer inca de la toti Sfintii Apostolii pana la cei contemporani cu noi, ce mesaj ar lasa oamenilor care au schimbat inchinarea catre Cel Atotputernic cu inchinarea catre muritori. Raspunsul eu l-am gasit in Faptele Apost.10:25-26 si ca sa fie si mai clar pentru fiece muritor, vedeti si Apocalipsa 22:8-9. Dumnezeu sa deschida ochii romanilor care au ales lumea cu invataturile ei adaugate peste Cuvantul Sau, si sa-si indrepte inchinarea si sa dea slava Sfintelor Treimi, adica, Tatalui, Fiului, ce S-a jertfit pentru rascumpararea noastra, si Duhului Sfant, Mangaietorul si Calauza noastra aici pe Pamant!

   1. Dumnezeu nu poate fi redus decât la El Însuși (nici măcar la Scriptură). Adorația acordată lui Dumnezeu diferă de cintirea acordată oamenilor Sfinți. Chiar și terminologia diferă: proskinesis (adorare), latreia (venerare sau cinstire). „Dumnezeu este minunat întru Sfinții Săi.” (Psalmi), deci, pe cale de consecință, cinstirea acordată Sfinților urcă până la Dumnezeu. Dumnezeu este izvorul oricărei sfințenii. E bine să avem în minte aceste distincții absolut esențiale. Numai bine.

 9. Ascultați sau citiți mărturisirile părintelui Petru Vamvulescu despre sfântul părinte Arsenie Boca și veți vedea că ea nu minte

  1. Am să postez comentariul dvs dar asta nu face ca mărturia „Zianei” să fie adevărată. Certificatul de botez (publicat de pr. Vamvulescu în carte) e falsificat, se poate vedea cu ochiul liber. Apoi mărturia „Zianei” conţine neadevăruri crase, cum ar fi drumul părintelui Arsenie la Ierusalim, intalnirea cu Gherase Dendrino etc. Se poate face ditamai lista. Îmi pare rău că pr. Vamvulescu a muşcat momeala. Ce e drept, doamna Eugenia (nu o cheama Ziana, ci Eugenia Savu) are un inegalabil talent de povestitoare… Nu am nimic cu dansa, şi pe mine m-a fascinat… Articolul meu are doar un rol de avertisment: nu credeţi tot ce se afirmă despre parintele Arsenie! Atât! Concluziile le trage fiecare pt sine…

   Alexandru Valentin Crăciun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s