Filă de jurnal (2)

 

Astăzi am ajuns la biserica de unde a început totul, Sf. Antonie cel Mare „Curtea Veche”, pentru a-i mulţumi Sfintei Cuvioase Parascheva şi Părintelui Arsenie Boca, pentru „bucuria de a fi fost martorul privilegiat al unui miracol”. (Dar ce vorbesc, al mai multor miracole…) Totul a început cu acea icoană a Sfintei Parascheva, prin urmare eram mai mult decât dator să-i mulţumesc… Abia acum pot spune că „odiseea” legată de articolul meu [Lumea Credinţei, septembrie 2007] a încetat, şi nu oricum, ci într-un mod simbolic. Nici nu se putea altfel! Am ajuns la biserică în speranţa că îl voi găsi pe Părintele Zaharia pentru a-i dărui revista în care apare articolul. Nu m-am oprit decât la locul unde ştiam că se afla icoana sfintei.

Icoana Sfintei Parascheva (Arsenie Boca)
Icoana Sfintei Parascheva (Arsenie Boca)

Am avut un mic „şoc” să constat că… icoana nu mai era acolo! Mai exact, fusese mutată pe partea dreaptă, de unde se putea „contempla” mai bine. Totuşi, efectul „optic” creat acum e unul bizar, în sensul că foiţa de aur de pe fundal (lucrată în filigran) pare estompată, la fel ca şi chipul sfintei. E curios cum a lucrat Părintele Arsenie această icoană, de parcă ar fi pictat-o cu… lumină. Din unghiul în care e acum aşezată, iradiază o lumină bizară, ireală. Nu e tocmai lumina ei „naturală”, dar e interesant de privit… Cum mă uitam eu rugându-mă şi mulţumind în sinea mea pentru toate lucrurile la care am asistat în acest timp, din spatele meu s-a apropiat un bărbat cu copilul lui (de vreo şapte-opt anişori). M-am retras un pic lăsându-i să se închine. Iar tatăl îi spune copilului: Uite, tăticule, icoana Sfintei Parascheva pictată de sfântul… de Părintele Arsenie Boca. Şi s-au închinat până la pământ amândoi. Eu am rămas mut de uimire şi mi-am înghiţit întrebarea „De unde aţi aflat acest lucru?”, fiind convins că „misiunea” mea a fost îndeplinită. În fond, ceea ce m-a motivat să merg până la capăt a fost dorinţa sinceră de a împărtăşi tuturor bucuria de a fi asistat la această descoperire… Iar cuvintele acelui om, pe care le-am reprodus întocmai, reprezintă cea mai curată satisfacţie sufletească de care am avut parte, mai frumoasă decât toate felicitările sau încurajările pe care le-am primit.

Alexandru Valentin CRĂCIUN

Vineri 14 septembrie 2007 Înălţarea Sfintei Cruci
Anunțuri

6 comentarii

  1. În aceste caz e simplu, lucrarea Domnului e vizibilă; ar fi frumos dacă ar fi toate lucrările pe atât de uşor de clasificat.

    1. Ha, daca ai sti prin cate ispite am trecut pana am scris acel articol… O sa apara in curand pe site-ul Fundatiei Arsenie Boca, varianta necenzurata a interviului pentru Formula As (si nici acolo n-am spus tot…). Frumos este ca binele a biruit pana la urma, iar lucrurile au iesit la iveala… era si timpul! Cele bune.

  2. Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati… ati pomenit in blog-ul dumneavostra despre un anume Sorin Savin. As dori sa vin in Bucuresti sa il revad, dar nu am nici o data de contact. Este unchiul meu si a rupt orice legatura. Va rog sa nu il contactati personal. Trimiteti-mi un mail sa vorbim mai pe larg.
    Multumesc, Ioana x

  3. Merg de ani de zile la aceasta biserica si nu am stiut cine a pictat aceasta icoana.AR trebui sa mai mergi si acum sa vezi o noua icoana,este vitraliu cu mozaic cu Maica Domnului si pruncul,icoana care de asemenea este luminoasa,emana lumina,caldura,iar privirea Maicii Domnului te inmoaie inca de cand intri in biserica si o zaresti.Pare atat de reala,de umana,atat de aproape de noi.Este divina.AM incercat sa aflu cine a pictat-o,insa pana acum nu am reusit sa aflu.:(

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s