Râvna pentru Ortodoxie: Părintele Mihai Andrei Aldea

 

Într-un cartier mai puţin „pretenţios” al Bucureştiului (Berceni), pe o stradă cu nume parcă ironic-predestinat (Str. Covasna), ascunsă printre zecile de blocuri fără personalitate, o biserică aflată în construcţie se încăpăţânează să existe. Sfântul Daniil Sihastrul îi este ocrotitor şi patron (hram: 18 decembrie), iar preot paroh, un tânăr cu nume foarte românesc: Mihai-Andrei Aldea.

Bis. Sf. Daniil Sihastrul
Bis. Sf. Daniil Sihastrul

Părintele Aldea s-a făcut cunoscut prin activităţile sale apologetic-misionare, şi prin opera de scriitor mai puţin convenţional. Pasionat de istorie şi etnologie, autor al primului roman fantasy din literatura română (inspirat din mitologia naţională), Pr. Mihai-Andrei Aldea are toate şansele să devină un exponent al înnoirii vieţii noastre bisericeşti. Un fenomen temut de unii, aşteptat de alţii şi din fericire, inevitabil. Căci duhul înnoirii „suflă unde voieşte şi deşi auzi glasul lui, nu ştii de unde vine, nici încotro se duce” (In: 3,5).  

Părintele Aldea
Părintele Aldea

Activităţile parohiale curente (slujbe, cateheze, spovedanii), nu-l împiedică pe tânărul preot să se implice în dezbaterea unor chestiuni arzătoare ale vieţii religioase (canonizarea martirilor din închisori) sau sociale (problema microcipurilor). Prezenţa de spirit care îl caracterizează riscă să devină incomodă. Însă râvna neostoită pentru Ortodoxie e mai puternică. Atunci când e motivată de ascultare, îndrăzneala devine prilej de lămurire a Adevărului, iar nu pricină de cădere. Nu-i de mirare că Pr. Aldea are o „priză” deosebită la tineri, pe care a reuşit să-i implice în câteva proiecte. Astfel, în jurul parohiei a luat fiinţă Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie „Daniil Sihastrul”, o publicaţie săptămânală („Cuvinte de folos”) dar şi un site pe Internet. 

Părintele Aldea printre tineri
Părintele Aldea printre tineri

Cu toate astea, sunt încă multe lucruri de făcut: biserica necesită finisări exterioare (turle, acoperiş, ferestre, trepte) şi interioare (pardoseală, mobilier, tencuială, pictură). Pentru realizarea lor e nevoie de resurse financiare serioase, însă părintele nu se descurajează. Ştie că orice lucru trainic pe lumea asta e clădit cu jertfă… Poate nu întâmplător, a ţinut să aducă din osuarul de la Aiud, într-o răcliţă de lemn sculptat, craniul unui martir anonim al temniţelor comuniste (pe creştetul căruia mi s-a părut că desluşesc o cruce!).   

Părintele Aldea conferenţiind
Părintele Aldea conferenţiind

Pe părintele Aldea trebuie să-l vezi nu doar când apără adevărurile de credinţă, ci şi atunci când împărtăşeşte copiii. (Se ştie că e tatăl a trei fetiţe, de care probabil e foarte mândru.) În acele momente, făptura lui emană o bucurie molipsitoare. De altfel, cei mai conştiincioşi „candidaţi” la Împărtăşanie sunt tot ei, copiii… Am fost fericit să constat prezenţa lor atât de tonică şi dătătoare de speranţă, în biserică.

Pr. Mihai-Andrei Aldea deţine acele calităţi care fac din preotul obişnuit un veritabil „păstor de suflete”: flexibilitate şi fermitate, discernământ şi blândeţe, seriozitate şi umor, adică tot atâtea harisme de care Biserica are nevoie pentru a face faţă provocărilor din afară, şi celor dinăuntru…    

Alexandru Valentin CRĂCIUN  

Nota bene: cei care doresc să ajute Biserica Sf. Daniil Sihastrul, o pot face prin donaţii la numerele de cont: Cod IBAN: RO24RNCB0072049680150001 – ROL, BCR sucursala sector 1, Bucureşti; Cod IBAN: RO24RNCB0072049680150002 – EURO, BCR sucursala sector 1, Bucureşti. Cod IBAN: RO24RNCB0072049680150003 – USD, BCR sucursala sector 1, Bucureşti, sau personal la adresa: Str. Covasna nr. 23-25, sect. IV, Bucureşti.

Fotografiile cu Pr. Aldea au fost realizate de Cezar Machidon şi provin de pe pagina: http://proortodoxia.wordpress.com

Anunțuri

8 comentarii

  1. Dumnezeu sa-ti ajute, bunule parinte! Sunt sigura ca Parintele Iustin Parvu e mandru de tine! De asemenea preoti are neamul romanesc mare nevoie, luptatori si traitori in duh crestinesc. Sa te tina Dumnezeu la fel si sa-ti dea mare si trainica biruinta asupra tuturor ‘”prigoanelor” si prigonitorilor! Doamne ajuta!

  2. Multumesc lui Dumnezeu ..parintii mei s-ar fi bucurat de bisericuta sa o vada gata..ei nu au apucat sa o vada..multa rabdare si rugaciuune…Maica Domnului sa va bucure!

  3. Un mare marturisitor al credintei ortodoxe! Daca va arde in rugaciune, asa cum se pare ca o face, Dumnezeu ii va trimite prin oamenii Lui numai de El stiuti ajutorul Sau pt terminarea bisericii. Partea buna e ca Parintele a inceput cum trebuie: cu zidirea sufletelor. Da-ne Doamne asemenea preoti!

  4. parinte bine ati revenit ca din cate am inteles ati fost internat si sper din tot sufletul ca dv. sa tineti slujbele pt ca de niste ani mam atasat ft mult de parohia sibiserca dv si bineinteles de dv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s