Părintele Ion Buga: o mărturie

 

Niciodată un om nu a vorbit astfel…

(Ioan 7,46)

 

„Îi plâng pe tinerii care n-au întâlnit la timp în viaţa lor un om în care să creadă, un om în stare să-i pasioneze până la a le modifica viaţa. E un noroc pe care merită să-l plăteşti cu toate entuziasmele, oricât ar părea ele de excesive, imprudente sau ridicole în ochii străinilor…” (Mihail Sebastian despre profesorul Nae Ionescu)

Pe Părintele Ion Buga l-am asociat mereu cu figura carismatică a profesorului Nae Ionescu. Încă de la prima predică la care am asistat (Biserica Sfântul Gheorghe-Vechi din Bucureşti), am simţit că mă aflu în faţa unui om-eveniment. «Pathosul» prezenţei sale era dublat de o presiune duhovnicească insuportabilă. Nu mai întâlnisem aşa ceva! Abia mai târziu am descoperit că fenomenul predicatorial e însoţit (de la prooroci încoace) de o «violenţă» care «dislocă» rărunchii fiinţei pentru a sădi acolo sămânţa Cuvântului. Violenţa acestei «sfâşieri» e urmată mereu de adierea gingaşă a Duhului, care pluteşte peste apele  acum liniştite  ale sufletului…

Biserica Sfântul Gheorghe-Vechi
Biserica Sfântul Gheorghe-Vechi

De Biserica Sfântul Gheorghe-Vechi mă leagă atâtea sfinte amintiri! Părintele Ion Buga făcea o minunată „echipă” vocală cu Părintele Cristian Deheleanu (solist în grupul bizantin Te Deum Laudamus), iar liturghiile la care am asistat acolo m-au marcat pentru totdeauna. De fapt, pot mărturisi fără exagerare că, la Sfântul Gheorghe-Vechi am descoperit Liturghia Ortodoxă în toată „lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea ei” (Efeseni 3, 18). Părintele Buga ţinea predica imediat după Evanghelie, aşa cum prevede tipicul ortodox. Ceea ce făcea nota specificăa predicilor sale era înclinaţia spre paradox şi o anumită tensionare progresivă a discursului. Efectul final era întotdeauna cathartic, eliberator. Un alt amănunt important îmi pare a fi consistenţa lor ideatică. Părintele era plin de idei „originale”, care uimeau întotdeauna prin profunzime şi niciodată prin gratuitate. De altfel, la Sfântul Gheorghe-Vechi se închegase un grup de intelectuali care luau parte la slujbele duminicale şi nu numai. Printre aceştia, Ştefan Augustin Doinaş, Alexandra Titu, Constantin Prut, Dan Stanca, Victoria Argint, Florin Mihăescu, Remus Rădulescu, Vasile Andru, Dragoş Alexandrescu, Ion Murgeanu şi alţii.

Părintele Ion Buga
Părintele Ion Buga

Pe Părintele, aveam să-l revăd mai târziu, la biserica de la Spitalul Colţea. Părea schimbat. Predica la fel de puternic dar… solitar. Neconsolat şi neconsolator (lipsit de asistenţa mângâietoare a Sfântului Duh  Mângâietorul). Adierea gingaşă a Duhului nu mai venea peste apele  acum învolburate  ale sufletelor noastre. L-am mai urmărit, cu multă înfrigurare, la Muzeul Suţu, într-o serie de conferinţe despre… Cartea Apocalipsei. Cuvintele îi erau cuprinse de acelaşi pathos profetic, dar sentimentul că «organele-s sfărmate», că ceva «s-a rupt» în lăuntrul său, plutea în aer…

Într-o carte datând din acea perioadă, Părintele Buga punea sub semnul întrebării chiar instituţia monahală! Cei care-l cunoşteam din cărţile anterioare am rămas uimiţi. Cu ani în urmă, Părintele publicase nişte memorabile «Exerciţii de admiraţie» dedicate marilor monahi îmbunătăţiţi de la noi (Pr. Cleopa, Pr. Sofian, Pr. Arsenie Papacioc, Pr. Petroniu şi alţii). De altfel, cartea cu pricina marchează o cotitură importantă (unii au zis «riscantă») în gândirea Părintelui, nu atât prin afirmaţiile explicite pe care le conţine, cât prin perspectivele teologice pe care le deschide…

Ceea ce i-aş «reproşa» eu, peste timp, Părintelui Buga, nu este lipsa de «cuminţenie» teologică, ci pur şi simplu lipsa de tact. Ar fi trebuit să-şi dea seama că, pentru a face elogiul (fie şi splendid) al Femeii, nu e neapărată nevoie să «blamezi» monahismul. Au existat destui monahi care au vorbit minunat despre nuntă sau despre relaţia dintre bărbat şi femeie. Acest paradox îl remarca şi Părintele Stăniloae, cu multă subtilitate: „Despre taina căsătoriei şi familie, călugării vorbesc cel mai frumos, profund şi duhovniceşte. Văd în asta un lucru foarte interesant, un paradox şi o mărturie a realităţii tainei androginului primordial”. Prin urmare, monahismul nu e o „ofensă” la adresa familiei, dimpotrivă! Dar asta e altă discuţie.

În prezent, Părintele Buga lucrează la zidirea unei mănăstiri (!) şi a unei Universităţi Teologice de Vară în munţii Buzăului, aproape de locurile natale (Mociaru). Se spune că intenţionează să se «retragă» acolo. Pentru cât timp, nu ştiu. Dar am simţit nevoia să-l evoc şi să-l asigur, peste ani, că n-am încetat să mă rog pentru el. Fără doar şi poate, Părintele Ion Buga „(…) nu e un om infailibil. E probabil că a făcut mari erori, e probabil că va mai face. Dar nu asta mă interesează. Ştiu că luptele lui, victoriile sau căderile lui, nu sunt esenţiale. Ştiu că dincolo de ele, triumfător sau învins, rămâne un om frământat, un om trist, un om singur. Despre acest om vorbesc, în acest om am crezut” (Mihail Sebastian despre Nae Ionescu). Dumnezeu să-l aibă în pază!

 Alexandru Valentin CRĂCIUN

25 de comentarii

 1. Multumesc mult pentru acest text. Ca fost student al parintelui Buga, comparatia acestuia cu Nae Ionescu mi se pare cel putin inspirata.

  Cu drag,
  Bogdan

  1. Si eu multumesc pentru comentariu, articolul am sa-l repostez cu poze mai de calitate si cu mici modificari. In prezent parintele se afla in Creta. Cand am sa-l contactez (curand) am sa-i amintesc si de tine. Poate apucam sa-i facem o vizita de Pasti, s-ar putea sa ajunga prin tara. Pe curand! V. A.

 2. Felicitari, foarte frumos articolul, scris cu atata grija si foarte mult adevar. Locuind peste hotare de ceva vreme am pierdut legatura cu parintele iar acum cu deosebita placere am aflat de minunatiile pe care vrea sa le implineasca. Un om deosebit,Dumnezeu sa-i dea putere sa poata termina ceea ce a inceput.

 3. Pe parintele Buga l-am cunoscut intr-o mare cumpana a vietii mele pe acest Pamant. Am avut un accident auto si sotia mea, vazundu-ma ca ma plictisesc acasa, m-a luat cu ea la biserica pe la orele 9.00 dimineata, intr-o duminica. Eu aveam dureri cumplite, si o tija in genunchi. Am ajuns la biserica Sf.Gheorghe Vechi, in spatele magazinului Cocor, din Bucuresti si am auzit, deodata niste cantece neobisnuite auzului meu. Parca cantau niste „copii de ingeri” (asa am simtit eu atunci). Am intrat pe usa bisericii acesteia ca un crestin-comunist ce eram (am 49 de ani), si dupa prima Liturgie pe care am auzit-o acolo, incerc din greu, sa raman numai crestin ortodox. Cu umilinta va marturisesc, acele prime Laude cantate de cor, deasupra capetelor noastre; mult timp, chiar si acum, imi alina, de data aceasta, durerile si chinurile mele sufletesti si spirituale.
  La sfarsitul Liturghiei, acest Om, parintele Buga, a inceput sa vorbeasca liber despre ce s-a intamplat de demult, cu un alt Om, pe numele sau Sacararu (imi scapa primul nume acum). Continuare maine. Nu mai am loc si nici nu sunt logat aici. Ba mai am putin spatiu: …si ne-a spus dinsul povestea cu acel umil iubitor de Dumnezeu, apoi am auzit o fraza care mi-a deschis „ochii mintii” mele obosite, care suna cam asa:
  -„…oamenii sunt mai presus decat ingerii, deoarece noi oamenii pamantului, suntem copiii Tatalui Ceresc, iar ei, ingerii sunt slujitorii lui Dumnezeu…” a spus dl prof.Buga atunci; a fost prima oara cand mi-am inaltat si eu fruntea sa-l vad pe cel care a spus acest Adevar adevarat. Si l-am vazut, o Doamne, era o persoana charismatica, cu o aureola in jurul fruntii sale, cu o voce tare cumplita, si mi-am adus aminte pe loc, l-am mai vazut odata, cu zece minute mai devreme iesind din altar si cantand foarte frumos: „…sus s-avem inimile !” si de deasupra noastra i se raspundea: „Avem catre Domnul!” Asa m-am convertit eu, la vechea mea credinta, a mosilor si voievozilor nostri.
  Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

  P.S. Parinte Buga, incepand din noaptea aceea, sa stii ca un om se roaga Domnului pentru Domnia Voastra, ca si pentru tatal sau adormit, din ceruri, care aici pe Pamant, se chema tot Ioan. Cu mii de scuze pentru greselile de exprimare, v-a glasuit un om pe care parintele Buga l-a luat de mana, in timpul slujbei si l-a asezat pe un mare jilt din dreapta sa, ca l-a simtit ca suferea. Va doresc parinte, cu lacrimile izvorate si varsate pe tastatura PC-ului meu, as vrea ca si in alta poveste, sa va spal pe picioare, si sa va urez: Bine ati venit in viata mea din nou.

   1. Seara buna! Va doresc din suflet la multi ani fericiti, v-am vazut profilul, e cel putin interesant. Va las tel. meu si cu mare bucurie, mai ales sotiei i-ar face o mare o mare placere sa-l revada pe parintele Buga. Mie, personal, mi-as dori sa-l vad predicand! Dar, asa cum sunt sigur ca stiti, Mare e Dumnezeu! -sunt sigur ca-l vom vedea acolo unde ii este locul, in fruntea „oilor” sale ! Doamne ajuta!
    Stefan Frincu
    Tel:0722 64 96 97
    sau:0765 89 00 80

 4. …am ajuns aici cautand altceva… imi pare rau sa spun lucrul urmator…cu urechile mele l-am auzit pe parintele Buga INJURAND oamenii IN BISERICA… si asta s-a intamplat de mai multe ori, nu numai o singura data… inutil sa va mai spun ca… a trecut mult timp pana mi-a mai venit sa intru intr-o biserica… in sfarsit… cine n-a gresit… sa arunce piatra… poate ca mai bine mi-as tine gura… oamenii mi-au spus lucruri mult mai urate despre dansul decat ce am scris eu aici… pe de alta parte, e un om talentat… mult mai talentat decat multi altii… dar si foarte orgolios… in sfarsit… nu e locul meu sa …doamne ajuta!

  1. Am postat comentariul dvs. fiindca pare scris cu durere… Eu zic sa-l iertati, omul a trecut prin experiente atroce. E un spirit orgolios, dar cel putin… are si de ce! Vreau sa spun ca intre o nulitate orgolioasa si un geniu orgolios il prefer pe cel din urma… Sa fim ingaduitori, deci!

 5. Parintele Buga este omul care te rascoleste prin cuvintele sale pline de Duh ! L-am cunoscut personal, ca teolog, si ma bucur ca am invatat cum sa ma apropii de Dumnezeu si sa-i apropii pe altii de Dumnezeu ! Imi lipseste cuvantul parintelui, dar ma hranesc duhovniceste din cartile sale pe care le recitesc mereu , descoperind de fiecare data noi intelesuri duhovnicesti ! Dumnezeu sa-l ocroteasca si sa-l ajute sa faca ceea ce este de folos duhovnicesc ! Virgil

 6. Astazi Maica Vietii Celui fara de moarte pleaca din lumea aceasta in vesnicia lui Dumnezeu, acolo unde Fiul ei i-a pregatit loc. Viata ei continua in lumea de dincolo, lume pentru care s-a pregatit in aceasta viata. Fiecare om este calator in aceasta lume. Calatoria fiecarui om va avea un sfarsit. Lumea aceasta nu este unica realitate. Lumea aceasta are un sens pozitiv, caci in ea ne putem pregati duhovniceste pentru o alta lume diferita total de cea de aici, in care ” cele ce ochii nu au vazut aici, urechile nu au auzit aici si la inima oamenilor nu s-au suit, pe acestea le-a pregatit Dumnezeu in ceruri celor ce IL iubesc pe El”, ne spune apostolul Pavel, cel ce a vazut Ierusalimul ceresc in al treilea cer, acolo unde este raiul lui Dumnezeu. Maica Domnului nu a trait la intamplare viata primita in dar, nu a pierdut fara rost timpul, ci a facut din fiecare zi o sarbatoare prin comuniunea de iubire si smerenie cu Dumnezeu si semenii ei. La fel trebuie sa facem si noi. Sa nu uitam ca lumea aceasta nu e unica realitate si moartea este doar o trecere intr-un alt plan de viata, este un sfarsit al calatoriei prin lumea supusa timpului si spatiului, nu este o disparitie definitiva sau o trecere in nefiinta. Sa ne pregatim in fiecare zi, caci nu stim ziua in care vom pleca, asa cum suntem din aceasta lume.

 7. Doar rupand legatura cu obisnuinta de a face raul prin cuvinte si fapte, putem sa ne detasam si de lacomia trupului de la anumite mancaruri pentru a da prioritate sufletului in fata trupului. Daca ramanem prieteni cu raul, ni se pare foarte greu sa renuntam la placerile pe care le doreste trupul, obisnuit sa fie imbuibat peste masura cu multa mancare si bautura. Postind ne subtiem nu numai trupul, dar reusim sa ne legam spiritual de Dumnezeu prin rugaciune curata, straina de ganduri murdare. In acelasi timp, postul ne ajuta sa refacem comuniunea si cu semenii nostri, impacandu-ne cu ei prin iertare reciproca si prin milostenie facuta celor ce nu ne pot rasplati cu nimic ceea ce am facut pentru ei, ramanand smeriti cu inima si cu constiinta curata.

 8. „În prezent, Părintele Buga lucrează la zidirea unei mănăstiri (!) şi a unei Universităţi Teologice de Vară în munţii Buzăului, aproape de locurile natale (Mociaru).”

  Scrie la un mod incredibil de patrunzator . Mi-as dori sa-l cunosc pe acest parinte . Cum pot lua legatura cu dansul ?

  Sarbatori binecuvantate !

 9. sunt un fost elev al parintelui profesor BUGA IOAN.
  magnific om! niciodata la Noul Testament nu am scris in 5 ani de seminar. nu puteai sa nu intelegi ceea ce vrea sa spuna.era o incantare pentru toti.
  acum ca preot , pot sa spun ca ma axez pe multe predicipe cuvintele pe care le rostea.

  cum as putea sa-l vad si sa-l imbratisez? ce varsta are?
  este sanatos?

  http://www.vichyoprea@yahoo.com
  0723764790 – pr. oprea victor

 10. Doamne ajută!

  Vă rog să îmi trimiteţi un număr de telefon sau o adresă de mail pentru a putea lua legătura cu Părintele Ioan Buga pe adresa de mail menţionată la detalii.

  Mulţumim pentru postările cu care ne bucuraţi!

 11. Va multumesc mult! Am citit cu mare bucurie dialogul d-voastra cu pr.Buga pe acest blog.Dumnezeu sa va ajute!Mult succes!

 12. Buna ziua
  Va rog frumos dacă aveți un număr de contact pentru Tata Buga
  Un număr de mobil va rog
  E problema urgenta

 13. Buna ziua,

  Va rog, daca este posibil, sa-mi transmiteti un numar de telefon fix sau de mobil sau o adresa de e-mail unde poate fi contactat parintele Ion Buga.
  Va multumesc si astept cu incredere raspunsul dumneavoastra. Doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s